YEMEKLERİMİZ

Yörede geleneksel beslenme düzeni etkinliğinisürdürmektedir.Beslenmenin temelini buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturur. Bulgur, yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilenlerdirÖzellikle bulgur, çok sayıda yemek türünde kullanılır.
Kışlık, besin maddeleri hazırlanmasının yöre halkının yaşamında önemli bir yeri vardır. Bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma, erişte kış için hazırlanan ürünlerin başlıcalarıdır. Ayrıca çeşitli sebzeler ve meyveler kurutularak, reçel yapılarak değerlendirilmektedir. Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur yemekleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işlerindendir. 

Çorbalar: Mercimek, tarhana, fıtı (düğülcek), arpa haşılı çorbası, yayla çorbası, işkembe, paça, ayranlı çorba (yarma), ayranlı kesme çorbası, mercimekli kesme çorbası, herle (un) çorbası, şehriye çorbası, ısırgan çorbası, domates çorbası, evelik çorbası ve sütlü çorba.

Et Yemekleri: haşlama, kızartma, sac kavurma, tas kebabı, ızgara köfte, sulu köfte, güvenç, döner, şiş kebabı, pirzola kebap, özellikle piknikte ve yaylada yapılan et yemekleridir.

Sebze Yemekleri: Pırasa, ıspanak, karnıyarık, musakka, taze fasulye, lahana sarma, evelik sarma, üzüm yaprağı sarma, kuru fasulye, kabak dolma, biber dolma, domates dolma, soğan dolma, madımak kavurma, patates kavurma, kapuska, çılbır, karnabahar, havuç kızartma ve sebzeli kebap.

Karışık Yemekler: Keşkek, mantı, bulgur pilavı, pirinç pilavı, makarna, kuskus ve bubukkodur.

Hamur işleri ve Tatlılar

Börek Çeşitleri: Katmer, pağaç, kabarcık, bişi, gözleme, beksimet, kömbe çeşitleri, kete, çörek çeşitleri, lahmacun, pide, erişte,

Tatlı Çeşitleri: Kadayıf, baklava, bülbülyuvası, helva, kabak tatlısı, revani, pasta kek, lokma tatlısı, aşure, kalbur hurması, pekmez, kasefe, reçel çeşitleri ve kuşburnu marmelatıdır.

BABUKKO

Malzemeler: 1 kilo un, 1 kaşık tuz, ½ litre su , 1 tas keş, 4 diş sarımsak, 4 kaşık tereyağı.

Yapılışı: Ilık suda tuz eritilerek, una katılır ve koyuca yoğurulur. Hamur tepsiye yayılarak pişirilir, pişirilen kömbe ufak, ufak doğranarak tepsiye konulur. Ezilmiş keş sarmısakla kaynatılır sıcak, sıcak kömbenin üzerine dökülür. Kızdırılan tereyağı üzerine dağlanır.

KESME ÇORBA

Malzemeler: Hamuru için 1 tas su, 1 tane yumurta, 1 kaşık tuz. Yeterince un karıştırılıp koyu kıvamda hamur yapılır. Yapılan hamur bir milim kalınlığında açılır. Çubuk şeklinde kesilir. Unlu olmamasına dikkat edilir. Diğer Malzemeler: 1 kaşık tereyağı, 1 kaşık salça, 1 kuru soğan, kıyma veya kavurma, annuh, biber , tuz ve su. Yapılışı : Bir tencereye yağ konulup soğan içerisinde pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavurma ve salça konulur. Sonra su ve tuz ilave edilir. Su kaynayınca kesilen hamurlar içine atılır pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın annuh, biber sos şeklinde yapılıp yemeğe katılır, sıcak olarak servise sunulur.

TARHANA ÇORBASI

Malzemeler: 1/2 parca et, 1 kase tarhana , 1kaşık tereyağı, 1 baş soğan, 1 kaşık salça, name, 2 tas su, 1 tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı: Patça et ile yıkanmış bir kase tarhana ile pişirilir. Soğuk su ile kaynatılırken tarhanalar kaşığın tersi ile ezilerek karıştırılır. Piştikten sonra üzerine erimiş yağ, soğan karışımı soharaç atılır, sıcak servis yapılır.

  
2920 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
BAŞKANDAN MESAJ
ARİF KARADÖLÜ


 
KÖŞE YAZARLARIMIZ






ÜYE GİRİŞİ
ZİYARET BİLGİLERİ
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam0
Toplam Ziyaret69146